Kurma
yang dikenali sebagai ‘Phoenix dactylifera L’ dari segi saintifiknya amat
berkesan bagi mengubati gangguan usus, iaitu ketidakserasian dengan gluten,
sejenis protein yang terkandung di dalam bijirin menghalang penyerapan zat-zat
makanan secara sempurna. Ia mengandungi sejenis bahan protein serta garam
galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dihasilkan oleh gluten
dalam usus kecil. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada
pengeluaran sel darah putih secara berlebihan.
Bagi
mengubati penyakit ini, bijinya dibuang kemudian dibersihkan sebelum diadun
halus dengan setengah gelas air dan lebih mujarab jika dicampur dengan jus
lobak merah. Jus kurma juga amat berkesan untuk mengatasi masalah batuk. Kandungan
gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong dan
sekali gus menghilangkan batuk. Kurma boleh digunakan bagi menggantikan
gula atau madu untuk tujuan menghilangkan kesan mabuk dan bertindak sebagai
penawar racun :)
No comments:
Post a Comment